Din momentul in care debarci in Liberty City, la inceputul jocului GTA IV, in pielea imigrantului ilegal Niko Bellic, iti poti da seama imediat ca noua creatie a celor de la Rockstar North este una extrem de reusita si ca orasul s-a schimbat foarte mult din 2001. Da, e noul joc din seria GTA, insemnand ca probabil crezi ca iti vei petrece timpul, in mare parte, furand masini si impuscand politisti sau infractori, insa GTA IV inseamna mult mai mult decat atat. E un joc cu o poveste intinsa, neliniara in care protagonistul va cucereste imediat in single player, un joc ce se lauda si cu o abundenta de caracteristici ale modului multiplayer online. Nu e lipsit de neajunsuri, insa este, fara indoiala, cel mai bun din seria GTA.
Ceea ce diferentiaza GTA IV de predecesoarele sale este orasul, infatisandu-ne mediul urban mai viu decat in orice alt joc de pana acum, semanand foarte putin cu varianta din GTA III din 2001. Populatia diversificata a orasului Liberty City pare a-si vedea de indeletnicirile zilnice aparent fara a sti ca organizatiile criminale locale se razboiesc si-si disputa teritoriile. Niko nu le poate urma exemplul. E obligat sa lucreze inca de la inceput pentru una dintre factiunile criminale, cand afla ca varul sau, Roman, a adunat destule datorii la jocuri de noroc incat sa-i fie in pericol viata. Experienta militara a lui Niko il avantajeaza in a fi un mercenar si, chiar daca aparent nu prea este de acord cu ordinele pe care le primeste, le duce la indeplinire sperand ca astfel va fi ajutat sa duca la indeplinire si misiunea personala. De fapt, Niko nu trebuie sa faca tot ce i se cere, in anumite momente ale povestii ti se ofera ocazia sa iei decizii in functie de ce crezi tu ca e bine, evitandu-se urmarea orbeasca a instructiunilor. De exemplu nu e necesar sa asasinezi o tinta daca promite ca va disparea din oras, insa trebuie sa cantaresti ca pe de-o parte e posibil ca angajatorul sa afle si ca pe de alta s-ar putea ca persoana pe care o cruti sa iti fie de folos mai tarziu in joc. Pentru a nu va strica surpriza noilor caracteristici ale jocului ne oprim cu detaliile despre acest subiect aici, fiind sufiecient spus ca fiecare decizie luata in joc va avea consecinte si probabil veti dori sa il jucati de doua ori pentru a vedea si alternativa.
Misiunile legate de povestea principala din GTA IV pot fi terminate usor in 30 de ore de joc, insa, daca nu te grabesti, poti dubla acest numar cu multitudinea de misiuni secundare. Majoritatea activitatilor sunt legate de livrari si asasinate, ca si in celelalte jocuri ale seriei, insa pot fi duse ceva mai usor la indeplinire, pentru ca Niko este mai agil si mai eficient ca asasin decat predecesorii sai si pentru ca Politia din Liberty City pare a avea lucruri mai bune de facut decat vanarea unui imigrant ilegal ce curata strazile orasului de indeziderabili. La crearea acestui joc imaginatia nu a cunoscut limite, printre misiuni numarandu-se si luarea de ostatici, jefuirea unei banci sau un interviu de angajare. Toate personajele intalnite beneficiaza de efecte grafice exceptionale, de voci potrivite rolului jucat si de expresii faciale pe masura. Noile abilitati ale lui Niko includ escaladarea gardurilor si peretilor atunci cand are puncte de sprijin, echilibristica pe pervazuri si, cel mai important, adapostirea dupa obstacole din fata gloantelor. Abilitatea de a sta lipit de ziduri sau masini parcate transforma schimbul de focuri din GTA IV intr-unul mult mai realistic si, cu ajutorul noului sistem de tintire, in unul mai facil.
Avand in vedere in cate incurcaturi te bagi de-a lungul povestii din joc, confruntarile cu Politia din Liberty City sunt inevitabile. Autoritatile nu intarzie sa isi faca aparitia cand esti dat in urmarire, dar nu sunt la fel de amenintatori cum ne-au obisnuit: nu prea se grabesc cand te urmaresc cu masina si nu prea se obosesc sa ridice baricade. In plus beneficiezi de un avantaj sub forma sistemului de navigare: atunci cand nu e folosit sa te ghideze spre o locatie, functioneaza ca scanner al frecventelor Politiei, indicandu-ti pozitia masinilor de patrulare si a agentilor, precum si zona unde ai fost vazut ultima oara si unde isi vor concentra cautarile.
Atunci cand nu indeplinesti misiuni pentru organizatiile criminale, cand nu participi la curse ilegale de masini, cand nu furi autovehicule si nu semeni haosul in oras vei descoperi ca Liberty City iti va oferi si alte activitati ca sa nu te plictisesti. De pe urma unora poti obtine obiecte folositoare in misiuni, iar altele sunt facute pentru trecerea mai placuta a timpului si gustarea umorului tipic GTA. Poti asculta multitudinea de posturi radio, te poti uita la televizor in joc, poti merge la spectacole sau sa folosesti un calculator pentru accesarea Internetului din joc. Internetul din GTA IV e plin de linkuri pe care ajungi accidental sau numai atunci cand esti sigur ca nu vei fi prins, in general inselatorii online. E imposibil sa te plictisesti intr-un NetCaffe din Liberty City. De departe cel mai interesant site e cel de matrimoniale, prin intermediul caruia poti obtine intalniri. Iesirile si socializarea cu prietenii din joc reprezinta o activitate caruia ii poti dedica oricat timp doresti si, chiar daca unele din personajele pe care le intalnesti se dovedesc a fi cicalitoare si enervante, fericirea lor iti aduce tot felul de beneficii. A-i pastra multumiti inseamna sa-ti petreci timpul cu ei facand lucrurile care le plac, tinand cont ca au personalitati diferite. Unii isi doresc sa iasa cu tine la bowling sau la biliard, iar altii prefera sa mergeti la restaurant, sa va imbatati sau sa vedeti la un spectacol. Prietenele sunt, desigur, mult mai pretentioase decat amicii, parerea lor despre tine fiind influentata nu numai de faptul ca intarzii sau nu la intalnire, unde le duci si daca-ti incerci norocul cand le conduci acasa, ci si de o multime de alti factori; astfel, le vei auzi comentand si tipul de masina pe care o ai, stilul de sofat si vestimentatia. Vor observa si cand te imbraci 2 zile la rand cu aceleasi haine, chiar daca nu toate vor fi deranjate de acest lucru. Beneficiile pe care le ai atunci cand o persoana te place destul variaza in functie de rolul sau. Fara a da detalii prea multe – un prieten avocat iti poate rezolva problemele cu politia, iar o prietena asistenta medicala iti poate salva viata.
Vei pastra legatura cu persoanele din viata ta utilizand o alta caracteristica noua a jocului – telefonul mobil. Poate parea greu de crezut ca ceva asa de banal ca un celular sa aduca unui joc de genul asta atatea imbunatatiri, insa e implementat in asa fel incat e aproape imposibil sa te desparti de el. E foarte usor de folosit si uneori te va deranja si in situatii mai delicate. De exemplu, te poate suna un amic in timp ce esti intr-un schimb de focuri cu Mafia sau prietena in timp ce iti petreci timpul cu o prostituata. In plus, iti poti cumpara tonuri de apel si teme noi de pe Internetul din joc.
Cand e vorba despre atentia la detalii, Rockstar North nu a facut nici un compromis in ceea ce priveste GTA IV. Pana si ceva banal ca furtul unei masini parcate poate genera o multitidine de efecte complexe. Daca usa e incuiata, Niko va sparge un geam cu piciorul sau cotul pentru a intra. Odata intrat, el va trebui sa scurtcircuiteze contactul pentru a porni motorul. Daca masina are alarma ea va suna cateva secunde, aprinzand intermitent farurile pentru a atrage politistii din zona. Furtul masinilor cu soferii inca inauntru deschide si mai multe posibilitati, cea mai amuzanta fiind ca victima sa fie tarata pe sosea pentru ca si-a prins mana in usa.
Majoritatea vehiculelor din joc sunt usor de controlat, astfel ca inca poti sa conduci ca-n filme, cu intoarceri bruste si derapaje. Poti juca aproape tot jocul respectand regulile de circulatie, insa e mai interesant sa conduci ca un nebun, conditia fiind sa nu lovesti masini de politie si sa nu strivesti prea multi pietoni. Pozitia camerei atunci cand esti la volan va fi implicit centrata pe tine, oferindu-ti o vedere “peste umar” a imprejurimilor, iar atunci cand ai o masina sport – camera se va apropia mai mult de sol sporind senzatia de viteza.
Varianta multi-player este mai mult decat multumitoare, si, spre deosebire de alte jocuri, nu astepti oponentii citind o lista de nume intr-un lobby pe Internet, ci intri direct in varianta online a jocului, in care 16 jucatori sunt liberi sa faca ce vor. Orasul e impanzit cu arme, pentru ca lucrurile sa nu ramana pasnice pentru prea mult timp. Daca vei gazdui un joc vei avea posibilitatea sa modifici diferiti parametri ai jocului, precum friendly fire, prezenta politiei, densitatea traficului, felul armelor, locatia, functiile radarului, etc. Pana si modurile obisnuite de joc (Deathmatch, Race) vor parea ceva cu totul nou. Pe langa ele ni se mai ofera si moduri de joc cu obiective similare celor din singleplayer: Hotii si Vardistii pe echipe, “Turf War” – a un mod de joc in care echipele isi disputa teritorii, concurs de furturi de masini, misiuni cooperative, etc.
In cazul in care nu ai inteles pana acum, GTA IV e genul de joc pe care TREBUIE sa-l joci. Modul single-player, in care te mai poti distra mult timp dupa ce se termina povestea jocului, este de departe cel mai reusit al seriei, iar cel multi-player iti garanteaza ca nu te vei plictisi niciodata. Jocul iti va oferi foarte putine probleme (sau chiar deloc), insa le poti trece cu vederea foarte usor din cauza abundentei de caracterisiti noi si interesante care vor continua sa te impresioneze si surprinda, chiar si atunci cand vei crede ca ai vazut tot ce are de daruit. E o lume imensa de explorat in Liberty City si ar trebui sa te apuci imediat.
Trailere din JOCUL: GTA IV (PC)
Urmăreşte trailerele din jocul GTA IV (PC) şi vezi care este acţiunea. Dacă îţi place cumpără acum jocul de pe gamemag.ro
gamemag.ro face eforturi permanente pentru a pastra acuratetea informatiilor din aceasta prezentare. Rareori acestea pot contine mici inadvertente: fotografia poate contine accesorii neincluse in pachetul standard, unele specificatii pot fi modificate de producator fara preaviz, preturile pot fi modificate de furnizori fara preaviz sau pot contine erori de operare. Nu toate produsele sunt pe stoc; in cazul in care unele produse comandate sunt indisponibile sau au alt pret decat cel la care ati facut comanda, veti fi anuntat inaintea trimiteri comenzii.
Test Drive Unlimited este un GT / Street Racing Game, fiind unul dintre cele mai realiste jocuri ce se incadreaza in aceasta categorie. Jocul contine peste 70 de masini: Lamborghini, Ducati, Aston Martin, Mercedes, Saleen, Shelby, Jaguar, etc. toate fiind licentiate. Exteriorul masinilor cat si interiorul este detaliat la maxim. Jucatorul poate sa-si personalizeze masinile dupa bunul plac folosindu-se in exclusivitate de catalogul producatorului fiecarei masini.
Seria Medal of Honor si-a creat multi fani de-a lungul timpului, însa acum face o miscare asteptata de ceva timp. Al doilea razboi mondial a fost lasat în urma, iar producatorii s-au orientat spre conflictele moderne. Pentru a putea concura cu seria Modern Warfare, cei de la EA din Los Angeles au mutat câmpul de lupta în Afganistan. Jucatorul va intra în pielea unui luptator din unitatea Tier 1 Operator, trimisa acolo unde nicio alta unitate speciala nu s-ar descurca. Evenimentul Video
Game Awards 2009 a fost ales de EA pentru a lansa primul trialer din Medal of Honor. Jocul
va fi lansat pentru PC si console undeva în toamna lui 2010.
Cand ne-am apucat sa reinventam Medal of Honor, am vrut sa ramanem fideli realismului si respectului pentru soldati, dar sa aducem actiunea in razboiul de astazi”, a declarat Greg Goodrich, unul dintre producatorii acestui joc.
Medal of Honor este produs tot de studioul din Los Angeles al Electronic Arts, dar multiplayer-ul va fi dezvoltat de catre DICE, cei responsabili pentru seria Battlefield.
Succesul inregistrate de Max Payne 2 este cu siguranta o rampa de lansare pentru cel de al treilea joc al seriei.
Rockstar Games si Take-Two Interactive Software au promis ca vom avea jocul pe rafturii in iarna acestui an,cel tarziu in decembrie.
Jocul "incepe un nou capitol din viata justitiarului Max Payne. Produs de catre Rockstar Vancouver, Max Payne 3 ne va spune povestea unui fost politist, care in prezent activeaza ca detectiv intr-o lume inghitita de coruptie, agitata si extrem de violenta. Jucatorul va intra in pielea lui Max Payne, care incearca sa isi razbune familia ucisa. Producatorii promit un joc de actiune intensa dar si o noua directie a firului epic din Max Payne.
Imaginea omului tulburat, cu chelie si barba, imbracat neglijent reprezinta o noutate pentru cel de-al treilea titlu al seriei.El isi va infrunta inamicii in favelas-urile din Sao Paolo, considerate unele din cele mai periculoase cartiere din lume.
Max Payne 3 va continua povestea incheiata in cel de-al doilea titlu al seriei. Actiunea va avea loc la Sao Paulo, la 10 ani dupa evenimentele din Max Payne 2, eroul principal Max fiind serios imbatranit, chel, barbos si dependent de calmante cu un plus insa la cinism, caracteristica indispensabila eroilor trecuti de prima varsta. Vadit afectat dupa incheierea conturilor cu cei de la NYPD si parasirea mediului sau natural, New Yorkul, Max o duce din rau in mai rau, prins ca intr-o capcana intr-un oras al violentelor si al varsarilor de sange. De partea lui sunt doar armele si instinctele de luptator care il vor sluji în cautarea adevarului si a unei portite de iesire din lumea in care a intrat.
Sega si Sports Interactive anunta ca cel mai nou joc din seria Football Manager va fi lansat pe data de 30 octombrie pentru PC, Macintosh si intr-o versiune speciala pentru consola Playstation Portable. Football Manager 2010 va include o sumedenie de imbunatatiri fata de predecesorul sau, navigarea va fi usurata, iar informatiile receptionate de la meciuri vor fi mai usor de interpretat.
Va exista un nou sistem de tactica, o interfata imbunatatita si odata cu aceasta versiune isi va face debutul unealta de analiza a meciurilor.
Cele mai importante imbunatatiri fata de versiunea anterioara vor fi urmatoarele:
Optimizare - un an de optimizare (cel putin asa zic producatorii), care va duce la rularea mai rapida a jocului, il va face mai usor si mult mai “user-friendly”.
Motorul grafic 3D imbunatatit – s-a mai lucrat la AL, s-au adaugat 100 de animatii noi, terenul de joc va fi mai aratos, iar per total meciurile vor fi mai realiste.
Statistici avansate pentru fiecare meci – acum vom avea posibilitatea de a vedea unde a centrat, pasat, sutat, etc fiecare jucator de pe teren, astfel vom afla punctele slabe sau forte ale echipei noastre sau adverse.
O noua interfata – in FM 2010 vom avea o interfata diferita fata de jocul din 2009. Va fi bine sau rau? Din capturile de ecran nu ne puteam da seama, asteptam versiunea demo.
Un nou sistem de tactici – ca si la interfata s-a facut o “revizie generala” si la sistemul de tactici. Bineinteles pentru fanii mai vechi ai jocului au pastrat si obtiunea de a-l folosi tot pe cel vechi.